Saturday, 16 March 2013

Pagar gigi @ pendakap gigi

wuhuuuu!!! alooo

hari ni aku cuma nk citer berkaitan dengan tajuk di atas iaitu PENDAKAP GIGI...mesti ramai korg2 yang berminat nak pakai bnda alah ni kan...aku ni salah sorg pemakai pendakap gigi ....skg ni alhmdulilah dah nak hampir 1 tahun aku pakai..so far mula2 agak kekok skit la..sbb besi ada kat gigi mau tak pliknye..bkn aku je plik...agakknye mk aku macam alien kot ms mula2 pakai..smue org pndng len macam je..macam nak lmpang aku pon de kot....bkn di kalangan orang besar2 je...jiran-jiran aku punya anak pon asyik tanya je '' akk nape gigi akk de besi macam alien la ''' peh berdesing telinga aku dgr....aku rase nak cepuk je bdk2 yg xde filter mulut ni... tapi tu mase mula2 je..tapi bl da 4-5 bulan alhmdulilah...ok skit la...tp pembengkak bibir plak,...sbb gigi dah mula bergerak mengikut dawai tu...masa tu aku rase kalo Angelina Jolie duduk sebelah mesti dia pandang bibir aku je... kot..hahahaha... kalo korg nak tau...bile besi dah ada dlm mulut ....biasenye mata ikan atau saintifik namanya ulser akan kerap tumbuh...biasela tu...aku ade terbace jugak...ulser tumbuh sbb pas makan sblm tidur tak gosok gigi..aku kerap kena sbb well aku kan malas...hahahah...

tapi aku nasihatkan bagi korg2 yg pakai pendakap gigi ni rajin2  la gosok gigi./...sbb baru2 ni aku pergi rawatan gigi 5 batang gigi aku kena tampal sbb berlubang...hah! bergitu banyakkn...nyilu rase bile doktor gigi korek2 tampalan yg dah pecah tu...rase cm nk tampar je dktor tu tau,,,...ni la akibatnya kalo makan tak pantang..pantang nampak je ngap je trus..hihi

korg tau tak... doktor da pakaikan aku getah yg kaler2 tau...doktor kata getah tu bkn utk cntikkn gigi je..tapi sbgai skru utk rapatkan gigi dan nak bagi gigi tu kebelakang skit..sbbb sjk pakai pndakap ni,..gigi aku macam mancung plak..dalam erti kata lain jongangla..2 pon tak tau.. doktor kata dia tak nak cabut gigi aku..takut nnti bl aku dah tua..muka jadi senget..

ok nak tgk gigi aku yg dulu tak?? nak leteu...ok aku tnjuk,,,tgk gigi je ok...muka abaikan


so far gigi yg tak teratur tu...dekat depan tu je..tp nampak tak elok plak kan...

gambair ni pulak masa baru2 pakai pendakap ni....
nampak tak gigi dah bergerakkn..dan aku macam jongang plak...nampak..hihihidah tak malu kalo nak senyum lagi...

then..ni gambar aku yg sekarang..tgk gigi saya dah berkaler ...baby blu..ngn pinky..
excited pulak senyum lebar..hihihi

ok la...bye...sudi2 la singgah bace blog ni yer tuan hamba semua...


sila comment di bawah :)

13 comments:

Ekin Riz said...

Awak pakai pendakap gigi,kos die kne bape ey?

Jambu Batu said...

mula-mula bayar RM 1500.00 TP WAT KAT SWASTA LA...pastu 2 bulan sekali kita akan buat rawatan gigi..thn pertama bayar 300 setipa kali rawatan..pastu dlm bila semua da ok..bayar 150 je ...tgk klinik jugak la..dok area mana ni?

Nik Aishah said...

Kak tanya sat. Mohon jawab, cause baru nak pakai ni :D

1. Before pakai kena cek gigi dulu kan? And then kena tunggu berapa hari untuk pakai braces ni eh?

2. Firstly kena bayar berapa? Mula mula bayar, tak boleh bayar like RM150 - RM200 dulu ke?

Hope jawab :)

Jambu Batu said...

aii adik nik aishah...sori akk da lame tak bukak blog..slmt berpuasa yer..

dont worry akk jawab semua soalan ea,,,kang.. ngis plak,,hihi

1. mmg kena cek dulu dik..lagi senang search je klinik2 gigi yg ada buat rawatan braces ni..pas dah tau..adik terus g klinik tu tny dia semua details..lps tu doktor ggi akan suruh kita x-tray dlu gigi..nnti dia bg surat rujukan.,pas dah x-tray dia akan suruh kita dtg blik kat klinik utk lgkh seterusnya..akk amek masa 1 bulan sebab dekat gusi akk ade ggi tumbuh tnpa di sedari..kn wt operation..tp operation biase jela..kalo gigi awak ok..cpt skit kot..

2. dkt tmpt akk..first kena bayar 1500.00 ..mmg tak boleh byr 150 or 200...tu syarat dia..sbb dia nak pasang besi2 kat gigi..mmg mahal skit la..lps tu 2 bulan skali kn dtg utk rawatan...tu pon utk tahun ptama bayar 300.00 setiap kali dtg...tp lps gigi da ok.. dia akan suruh bayar 150.00 je..better adik kalo masih bersekolah...buat kat hospital kerajaan je...lg murah..

fanasir said...

awak buat dkt klinik mana ye

Anonymous said...

brpa lama ya unx gigi kta jdi segak smula??

Jambu Batu said...

gigi saya pon tak segak sepenuhnya..bergantung pada gigi kite..lbih kurang 2-3 tahun je,,..

Huda Mashudi said...

akak,sakit ke pakai pendakap gigi tu.ibu saya suruh pakai tapi saya x nak sbb sakit.betulke x sakit?

Jambu Batu said...

rugi nyer dik xpakai...ala pakai jela...sakit kjp je..lm2 biasela..dah xsakit...

Anonymous said...

akak.. saya baru pasang niat nak pasang braces.. membe ramai kate anoyying.. gigi saya boleh thn teruk lah..berlapis depan dan di bawah.. saya dapat pangkat rabbit.. malu jugak.. sebab saya salah sorang solo dalam band.. malu lah jugak.. now saya in form4.. tahun depan form5.. nak buat kat klinik kerajaan je sebab masih sekolah.. so, ni lah yg dinamekan org mengantuk disorongkan bantal dan selimut.. dlm entry akak ada cakap,, bibir mula bengkak.. bgkak slamenye ke?? sbbir saya ni jenis kecik molep je.. hehe.. xnak bibir jdi besar.. dia cabut tak gigi berlapis tuh bila dianak pasang braces ni.. hope balas.. sangat interest!! :)

Jambu Batu said...

ops..sori dear lambat balas..akk nyer bibir mmg tebal macam anglina jolie..huhu..bl pasang bnde tu...nmpak la ke mungigal dan kejonggangan gg tu...huhu..ala xpe 2 smentara je...nnti bl gg da rapat xnmpk la tebal lagi..dik gg akk mmg kn cabut tapi bkn yg bahagia berlapis tu...kat bahagian belakang gigi gerahan kn cabut empat batang..atas bawah..ala tak la sakit mn pon pasang brases ni..better kalo beminat adik g hospital tnya kat doktor tu prosedur dia tau..jgn takut yer..chayok22

Anonymous said...

wuuuu..bestnyaa.. oke.. minggu lepas saya baru cabut gigi garham belah kanan.. sebab gigi garham saya dah mmg berlubang terok.. kalau saya nak pasang braces.. tiga batang jela erk yang kena cabut.. atas 2, bawah 1 lah yek?? boleh pilih colour tak untuk braces nii?? hehe.. sbb tgk akak lawa pulak pakai blue pink.. hehe.. akak rasa pelajar boleh dapat harga kurang tak??

Jambu Batu said...

tu akk tak pasti la dik...dapat kurang ke tak...better adik refer klinik pergigian kerajaan dulu..tny cmne..mybe bdk sekolah murah kot,,,to kalo swasta mmg mahal dik kos dia 5000...tp xbayar terus..mula2 akk pasang akk kn bayar 1500 pastu 3 bulan skali byr 300 slme 6 bln..lpas gg da ok skit byr 150 je..pasal colour 2 doktor tu je main pasng ikut suka dia warna yg dia sk..fungsi color2 kt gg tu bkn utk cantik..tp sbagai skru nak tarik gg kita..now gg akak dah mula di ikat..utk rapat kan semula..gg yg da cabut tu..sakit jugak la..skg pon masih rase sakit lagi...huhu