Sunday, 29 January 2012

ANUGERAH JUARA LAGU 2011

 sALAm..
hari ni aku nak jadi pengulas mengenai ajl 2011 yang aku tonton dalam chanel tv 3 semalam...meriah sungguh sambutan yang di buat oleh tv3...pada tahun ini...lagu yang di pertandingkan semua nya hebat2 belaka...fuhh!
gempaq2 giler la...12 lagu semuanya...antara lagu2 yang bertuah itu ialah:

1. project pistol                                          -Wanita seluruh dunia



2. Jaclyn Victor                                          - Sedetik lebih



3. log & atilia                                             - kekanda adinda


4. Yuna                                                     - Penakut


5. Yuna                                                     - Gadis semasa

6. Najwa Latif                                           - Cinta muka buku

7. Aliya                                                     - Kisah Hati

8.  Faizal Tahir                                          - karma

9. Suhaimi Mior Hassan & Ana Rafali       - Kalau berpacaran

10. Hafiz                                                  - Awan Nano

11.3 suara                                                - Beribu sesalan

12. Aizat                                                   - Sungai Lui

_________________________________________________________



Pesembahan pembukaan di mulakan oleh kumpulan projek pistol....Mula2 dia perform agak membosankanla..tapi bila tiba tang corus...peh mantop...! la....bersemangat betul...lagu ni mmg bes...
Seterusnya pesembahan daripada Jac lak,...lagu sedetik lebih...sepatutnya lagu ni di nyanyikan oleh Anuar Zain tapi hmmm...hampe...maner lak perginya abang anuar ni agaknya...Lagu sedetik lebih ni mmg susah...xsemua orang boleh menyanyikanya.Ramai juagak desas desus yang aku dengar orang dok mengutuk kak Jacklyn ni nynyikan lagu ni...Tapi bagi aku...Kak Jacklyn da cuba berjuang sehabis mungkin untuk lagu ni...JADI sudah2 la bercakap macam-macam tentang dia yer...

kemudian lagu kekanda adinda lak di perdengarkan...banyak betul permain muzik yang di bawa di atas pentas...dah macam opera muzik lak...hihi...tapi masa nynyian macam tak bersemangat la...mungkin first time kot menjejakan kaki di AJL kot..sEMasa yuna mendendangkan lagu Gadis semasa kat pentas...aku baru nak text msg kat pakwe aku...xsmpat nk sent dia kata '' Sampai ati buat pesembahan kat AJL xbagi tau dia...''
hihi baget jela...YUna la sgt...mmg mantop psmbhn yuna ...suara dia mmg Kelasss...kau Yuna...tapi pe boleh buat...kemenangan bukan berpihak pada Yuna pon..

Aku agak tetarik dengan pakaian yang di pakai oleh ana rafali dalam pesembahan beliau...hijau sangat...
dari jauh da nampak...tapi macam tak sesuai la warna baju yang di pakai oleh Ana Rafali..Suara Suhaimi Mior Hassan sedap...n merdu...tapi bl tengok kat pentas masa pesembahan mmg penuh 1 stage,,,,ramainya....meriah sungguh sampai xnmpak suhaimi yg sedang menyanyi..

Tepukan yang gemuruh di berikan kepada Alyah...semasa mula2 keluar membuat persembahan...pehhh cantinya alyah malam tu...berkonsepkan patung muzik lagu...tapi bila di amati betul2...konsep patung ni telah pon di bual Oleh Nera semasa merakankam video klip Hatiku Milikmu...Mungkin alyah menggunakan konsep nera ni...tok lagu kisah hatinya kot...dan last pembahan tiba2 muncul pulak Remy Ishak..romantiknya...Alyah peluk Remmy...hmmm marah Tiz kan...Alyah dapat Anugerah Pesembahan Terbaik...Cayalah kak...

Pesembahan najwa latif...sweett sgt2...maklumlah najwa ni kan artis paling muda sekali yg dah pon menjejakan kaki kat AJL NI...baru 17 tahun kot adik ni...tapi dah popular...rezeki masing2 kan...tapi adik kita ni mmg berbakat besar pon..tengok la pada lagu yang di buat sendiri oleh kakaknya,...CINTA MUKA BUKU....sekarang mmg tengah HOTT pon kat maner2 kan...Adik NAJWA ni berbaju pink malam tu...xmnggunakn byk prop pon...tapi comel sgt...byk gnkn elemen unggu dan belon2 pnh atas pntas..

SEMPOII .....itu je mampu aku berikan dalam ulusan ni...cuma bebaju biru dan berseluar track suit je...masa buat psmbhn....pehhh giler la...jimat baget...xpayah nak kuarkan duit banyak2...pon....tapi vokal hafiz ni mmg xdapat di sangkal lagi....dan malam tu hafiz memenangi 2 anugerah,,,,Vokal terbaik dan lagu paling popular....untunglah si Hafiz ni....



Lagu 3 suara mmg bes...penyanyi di mantap2 giler vokul...jaclyn ,shila dan ning baizura...Ramai spekulasi yang menyatakan lagu ni akan menang sebagai lagu popular ...tapi pe boleh buat dah bukan rezeki tok menang ...cuma mampu dapat tempat kedua je...tapi tu pon da cukup kuat...sebab lagu ni mmg melodi dia indah dan lirik dia pon bermakna...cuma bukan nasib yang menyebelahi lagu ni...

Sungai lui...nynyian Aizat....menarik....dia gunakan pelukis pasir pertama di malaysia dalam mpersmbhkn lagu ni....tapi mata penonton semua tertumpu pada screen lukisan tu...bukan kat aizat ponn...penonton bersorak pon sbb tengok hasil daripada lukisan tersebut....tapi suara aizat pon...xkurang hebatnya dengan peserta2 lain...cm yg menjadi tanda tanya...pe motif lukisan pasir dalam pesembahn shgga menyebabkan penonton tak pon mmberi tumpuan pada pesembahn aizat...cm aizat je boleh jelaskan...

Lastly....artis kegemaran pakwe aku...FAIZAL TAHIR...yeahhh!!....siap bakar2 piano lagi kat atas pentas...nasib bek konsep air ....hihihi....tak la terbakar pentas..muka fiazal masa buat pesembahn ni..pucat sangat macam orang sakit...tak tau la...orang lain perasan ke tak...Faizal memenagi tempat ketiga dalam AJL NI...msti pakwe aku frust kan...ciannye dia....

Tanpa pengacara yang hebat seperti Sheryl Samad dan Faizal Ismail...AJL NI...tak kan meriah kan...Great and good job both of you...tahniah...sebab menambahkan lagi kemeriahan ni kan...walaupon tanpa ALLY ISKANDAR yang msih bercuti...kahwinn...

ok la...sekian ulusan aku.....untuk artikel aku dalam blog ni....aku la penulis,,,aku jugak la wartawan dan aku jugak la pembacanya..hope de la orang yang sudi untuk membaca ulasan daripada wartawan Jambu Batu yg tah ape2 ni kan...hihihi....ade AKU KESAH...bye




sila comment di bawah :)