Wednesday, 21 March 2012

''Muffin Coklat'' yum!




Fusssss!!!! da berabuk blog aku ni...lamer gak x update..
nasib baik xbersepah...hihi/...
bukan malas nak update...tp memandangkan kemalasan + kesibukan aku yang melampau ni...
mybbkan blog aku bersawang2 da ni..
hahaha..
hari ni aku nak share kat semua pembaca blooger.. cara nak buat muffin coklat..
maap la aku pon copy paste je kat http://www.myresipi.com
bayak sangat resepi kat dalam ni...malas ngn rajin je...nk tgk dlm website ni..
'Muffin' name pon sedap... rase lom tau lagi...aku ingat nk cube...hihi...mklmlah da bpe lm aku xmasak kek ni...sejak kjadian kek aku wt masak kat bahagian atas je...kat bawah mentah...frust giler di buatnye...hmm..
terus fobia aku...lastly aku tanya kat kawan sekerja aku.... yg de blog cm aku gk edungmancung.blogspot.com. ...br aku tau puncenye nape...
hahaha..rupenyer suhu ketuhar aku terkampau panas...ptt la...asyik xjadi je kek aku...
nasib bek bertanya,,,xla sesat jalan aku di buatnyer..
ok la pada sesiapa yg xpnh mencuba buat muffin ni...jomm la kita try samer2...
ikut je resepi ni...yer
xsusah pon..

Muffin coklat



Muffincoklat
Resepi yg simple. tak payah pukul sehingga kembang. Cuma gaul sehingga sebati

Created on : 23-10-2006


 
2669Share


Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Cara1
     Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cara2
     Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Cara3
     Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Cara4
     Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Cara5
     Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Cara7
     Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Cara8
     Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  8. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

sila comment di bawah :)

Sunday, 11 March 2012

Sunway here i came...

Hye ...
I want to go to sunway lagoon
mesti seronok..boleh mandi..
aku try research kat internet harga package dia...
boleh tahan jugak la.. kslsu tak percaya koreng boleh g kat laman web dia..


aku baru membuat perancangan nak pergi kat sini...
dalam bulan june rasenye...
hihi..
xsabarnye rase...

bukan apa selame bertahun-tahun aku dah lama tak mandi dan tak pernah pergi ke tempat-tempat macam tu..
maklumlah...aku bukan orang senang...

kat sini aku nak share gambar2 yang membolehkan aku teruju n terlompat2 macam nak pergi sana sekarang...hihihi..toin2x






amacam...best x...saper kate kat malaysia ni xde tempat2 menarik...SAYA BANGGA JADI ANAK MALAYSIA..hihi


sila comment di bawah :)

Monday, 5 March 2012

nurul...

Salam kepada semua blogger2 yang sudi membaca entri aku yang xseberapa ni kan..
hihi...arini aku nak share cara-cara jimat tok sunting rambut layer...tanpe menggunakan duit..






mudah kan...selamat mencuba



sila comment di bawah :)