Friday, 14 December 2012

JURANG..

Tajuk pon dah tau kan ..kadang-kadang aku sendiri tak paham kenapa mesti da benda ni dalam setiap perhubungan...mesti ke kena de or sesetengah insan yang mengada-ada kan benda ni...susah nak paham...even hubungan da bertahun-tahun pon..belon tentu kita betol-betol mengenal pasangan kita..betul tak...aku bukan nak memprovokasikan benda-benda tak penting macam ni..tapi...ni la kehidupan nya..hakikat yang kadang-kadang memeritkan hati dan perasaan...sebagai wanita macam aku ni...aku teringin nak di layan sebaik mungkin...seikhlas mungkin...kenapa kaum laki ni susah nak paham...

tiba-tiba ...menciptakan JURANG antara perhubungan...

Menagis dalam hati lagi perit daripada menagis kat luar..Tuhan je yang tau...memang tak nampak air jernih keluar pada mata..tapi dalam hati dah mencurah-curah air menitis...diiringi kesedihan yang teramat sangat...

Aku redha andai ni takdir yang perlu aku tempuhi...dan 
bersyukur atas segala yang di kurnia kan..Moga HATI ni akan sentiase kuat dan tabah...menempuh setiap onak dan ranjau kehidupan.. SERTA tetapkan la JODOH yg terbaik untuk ku...Andai itu DIA...kUATKANla  Hati ni..sebelum mata tertutp rapat menghadap ILAHI...


AMIN.....

sila comment di bawah :)

Wednesday, 12 December 2012

Obssess Kecantikan...

Haii...

Seperti tajuk yang aku paparkan hari ni...bila kita cakap pasal obses cantik je mesti tunding jari kepada kaum wanita...
yeah...memang kaum macam kami ni...terlalu mementingkan kecantikan...terutamanya...WAJAH...
siapa yang tak inginkan seraut wajah yang jelite dan ayu...di tambahkan lagi jika kita di anugerahkan kulit yang putih mulus...
peh...memang bersyukur sangat..bila aku buka je fb terlalu banyak produk-produk kecantikan yang di jual...kadang-kadang teruja sesangat...

setelah mengoogle beberapa ribu page2 produk...mata aku tertumpu pada http://snebeutskinessence ..Produk ni aku teruja sangat sebab bila tengok ADIRA yang putih melepak tu..Kulit dia xpayah cakap la...putih gebu..dulu xla seputih sekarang...Dalam hati teringin jugak beli benda tu...mana tau aku pulak putih..ala-ala diva itu...meletup ke babom la...ahahahaha...tapi duit lak x cukup...aish...npe la produk ni mahal sangat...de sape -sape nak beli kan tak...hihi...

Kalau nak tengok... ni di produknye.:-



KESAN-KESAN SELEPAS PENGGUNAAN BEUTSKIN ESSENCE

3 hari
- Menstabilkan fungsi hati dan buah pinggang, kadar peneutralan toksin dalam badan meningkat dengan nyata sekali, kekangan kapilari darah meningkat, hemoglobin meningkat dengan nyata, ketidakseimbangan ’qi’ dan darah dapat diperbaiki dan memulihkan daya.

10 hari
- Keadaan fizikal bertambah baik, sebahagian toksin dalam hati, buah pinggang dan darah dapat disingkirkan, keupayaan anti-pengoksidaan dalam badan meningkat, kapilari darah menjadi lebih lembut, memulihkan dan meningkatkan kekenyalan dinding darah pada masa yang sama menyelaras fungsi ovari.

30 hari
- Toksin pada organ dalaman badan dapat disingkirkan lalu dipenuhi dengan bekalan nutrien yang diperlukan, keupayaan baik-diri kulit dipulihkan dan ditingkatkan, fungsi peredaran mikro pada kulit diselaraskan secara efektif.

60 hari
- Meningkatkan liang-diri kulit, keupayaan daya penahanan kulit meningkat, fungsi endokrin bertambah baik dan teratur, perubahan daripada kulit yang berwarna kuning gelap kepada kulit cerah berseri-seri.

90 hari
- Lebihan lipofusin dan radikal bebas dalam badan disingkirkan, sel-sel menjadi aktif dan keanjalan kulit dipulihkan lalu mengembalikan wajah yang cantik dan kelihatan muda.

Penggunaan jangka masa panjang :-
- Metabolisme badan berada dalam keadaan peredaran yang baik, kulit menjadi lembut, licin, sihat, cerah, cantik dan sempurna.

** yang ni aku copy dlm fb org yg jual produk ni...kalau korang mampu..beli la wei...tak kan tak nak cantik kot macam Adira...aku yang tak mampu ni pon nak...hihi..

rasenya tak menyesal kot cuba...cuba dulu baru tau hasil nya...


Ni hasilnya....gila tak nak..ok la..byee...doa kan aku banyak duit...tau...boleh cuba produk ni...tapi pepon hati pon kena putih jugak tau...jangan cantik luar tapi dalam cam longkang...air wudhuk pon salah satu daripada penyeri muka jugak tau...jgn lp tu...chau dulu...



sila comment di bawah :)

Monday, 10 December 2012

Haluuuuuuuuuuuuuuuuuu...

Aiii... hari ni aku nak upload design banner yang aku wat untuk family day next week...yuhu...tak tau bos nak pilih yang mana..sap suruh bos bagi aku design kan..hihii...

1.Ni design pertama paling simple...5 saat je da siap...mmg xcantik..


2. Yang kedua ni agak buruk...dan macam budak2 tadika je yang design kan...tak caya jom tengok sesama...


taraaaaaaaaaaa....

3.tol x...yang ni design kire idea baru je nak melekat dekat otak...hihi...teknologi hijau betul la...


4. Design seterusnya ada kemajuan lagi..setalah merefer beberapa baner di internet...jeng-jeng....ade strawberi gitu...


5. and the last..design...yang aku rase paling cantik dari semua kat atas....

sebab apa aku cakap cantik...sebab lengkap dan menepati tema..hijau dan biru...hahahaha

agak-agak la...mana satu yang akan terpilih kan..just wait n see yeahh..byee..



sila comment di bawah :)

Monday, 15 October 2012

Practice making perfect ...( ^^_^^)

Ok..semalam aku ada sediakan 2 jenis menu ..
 
Satu :-

Koktail Kastard(yum2)

Bahan-bahan yg di perlukan

(a) Lapisan kastard

  • 1 cawan tepung kastard
  • 5 cawan air
  • sedikit gula 
  • sedikit garam
(b) Koktail + jelly kristal ( ada jual kat kedai)
(c) Bahan untuk kuah
  • 1 tin susu cair
  • sedikit gula 
  • 2 sudu tepung kastard
Cara-caranya

1. masaukkan tepung kastard ,5 cawan air ,gula dan sedikit garam dalam periuk...kacau sehingga likat dan berkilat..mungkin agak lama jugak la...supaya kastard kita bila sejuk akan jadi keras..pastikan api dalam keadaan slow yer..

2. Setelah siap ,masukkan kastard dlam dulang atau pinggan comel..dan biarkan sejuk...setelah kastard keras taburkan koktail dalam tin tu letak dekat atas kastard tersebut...

3. Untuk Jelly kistal..baca arahan pada kotak jelly untuk membuatnya..make sure air koktail yang berlebihan di tuang kan sekali dalam proses memasak jally kristal tersebut..setelah masak...taburkan jelly kristal ke atas koktail tersebut...dan biarkan sejuk...dan keras

4. Untuk kuah paling mudah...masukan 1 tin susu cair dalam periuk...kemudian masukkan gula dalam satu sudu..bergantung pada tahap manis yg kita nak...pas tu masaukkn garam sikit dan masukkn 2 sudu tpung kastard..kacau...sehingga 5 minit..kemudian agkat dan masukkan dalam mangkuk..

koktail ni enak di makan bersama ketulan air batu...so semua org boleh cuba buat okey..




nex menu..

Muffin jagung

Bahan-bahan
(A) bahan 1 (ayakkan)
  • 2 cawan tepung gandung
  • sedikit baiking powder
  • sedikit bikabonat soda
  • sedikit garam

(b) Bahan 2
  • 1 tin jagung
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula..
cara-cara

1. campurkan semua sekali bahan tersebut dalam 1 bekas...kemudian gualkan dan boleh diletakkn dalam cawan kertas yg kite selalu gunakan untuk buat biskut almond landon..

2. Setelah selesai...ambil cawan kertas tadi masaukkan dalam acuan kuih apam ..dam masukkan dalam periuk kukus..make sure...semua lubang-lubang pada periuk di tutup kemas supaya air tak masuk dalam muffin..setelah selesai boleh dihidangkan untuk di gap bersama2..hihihi



sila comment di bawah :)

Saturday, 15 September 2012

reality...life

Kadang2...kita tak mampu nak pikir panjang dalam membuat keputusan...
mungkin kita rasa apa yang kita pikir tu da cukup baik..tapi sebenarnya tak...
Mungkin kita tak mampu untuk berpikir secara relevan nye pada saat kita mencari keputusan yang pasti...
TAPI bila kita da rase apa yang kita buat ni rupenya satu tindakan yg salah..

aduh!... semuanya dh terlambat..tiada apa yang perlu kita kesalkan lagi...

dan sekarang kita perlu harungi semua cabaran yang kita sendiri rase tak mampu untuk mengharunginya..
apa yang mampu kita buat...selagi boleh kita laksanakan...
kita terus KECAPI..

tapi andai masa boleh undur semula..,,,pasti tak mungkin dan TAK AKAN kita kesali sekarang..



**** BERTENANG LA WAHAI HATI ******




MUNGKIN TUHAN LAGI TAU APA YANG TERBAIK UNTUK KITA,...CUMA ANDAI SATU HARI NANTI  JIKA DI BERI PELUANG PADA KITA JANGAN LA KITA LEPASKAN...SEBAB ITU MUNGKIN LAGI BAIK DARI SEKARANG...

sila comment di bawah :)

Sunday, 5 August 2012

ramadhan again...

aii..all..

lama aku update blog...malas+malas+malas+malas.= malas....hihihi..ok la...aku rase pintu hati aku tok bulan puasa ni terbuka tok menulis serba sedikit kat blog aku yg da penuh sawang2..

piissttt!! nak tau satu benda tak..semlam aku wat kuih fovret ak....kalo pergi beraya mesti aku tinjau-tinjau dalam balang uma orang carik kuih tu..memang sedap dan lemak berkrim di sukai ramai ...hihihi..

mesti tertunggu2 kan kuih pe...citeke....hihi...cm de org lain lak nak jawabkan..xpe..aku jawab jela...jawapan  dia kuih popia mini la...sedap ooo....hingga menjilat lantai..ops...slh lak,,menjilat jarii...

selalu aku beli jer kuih ni...da la mahal..sebotol kecik je da berbelas-belas hinggit...aku slau membebel nape la org jual kuih ni mahal...upenyenye,..memang sah2 rumit giler...semalam aku buat sampai terlelap aku..
ok la...fine..bosan kan aku merapu jer dari tadi......aku share kan resipi  korg wat au..cube la...buke2 kan hati tok wt sendiri kuih yang sedap ni...


Dsc01287

Bahan-bahan ( 200 bj )

  • kulit popia 1 peket yg dibelah 4
  • bahan2 serunding ikan bilis
  • 200 gram ikan bilis
  • 20 biji cili kering
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
  • 6 batang serai
  • 250 gram santan
  • 1 sudu teh cintan manis
  • 1 sudu teh biji ketumbar
  • 1 labu bawang besar
  • garam gula secukup rasa
  • minyak utk mengoreng

Cara-cara

  1. Dsc01285
     ikan bilis hendaklah direndam seketika untuk membuang air garam.ikan bilis dikisar halus bersama2 bahan diatas.
  2. Dsc01286
     kisar suma bahan tadi dan masak bersama santan menjadi kering seperti gambar ini.
  3. Dsc01282
     letak inti atas kulit popia sedikit balut comel2 sehingga habis.pehtu goreng dengan api sederhana panas,,kalau minyak panas sangat nanti kulit popia akan megerutu.
  4. jangan lupa gamkan popia anda dengan tepung gandum yg dibancuh dengan sedikit air agar popia tidak terbuka semasa mengoreng.

(biase la aku amik resepi ni kat tempat fovret aku kalo carik resepi.... http://www.myresipi.com/top/detail/14127

sila comment di bawah :)



sila comment di bawah :)

Friday, 6 July 2012

cerite hari ni...


ok...aku nak story mori sikit...tentang pe aku wat n ngah wat skg,.ops2...xmo la citer arini..nak citer pasal semalam ....semalam aku bebusy sgt2...pagi2 bute lagi...aku wat macam2 perkara....firstly bgn pagi2 siap2kan diri...pas tu aku dengar hujan tik..tik....tikkk...kt luar..alamak..nasib baik aku da prepare beli kete comel aku awl2 g...ms mule2 keje...xde la aku basah lencun dalam ujan.aku pon panas kan enjin kete...sambil tekan2 minyall...brommm...brommm...brommm!!!...tb2 datang la 2 org adik jiran2 aku yg nk tumbang kete aku...teringat lak ms sekolah dulu...slalu gk ak tmpng org...pas 2...terdetik dalam ati aku...dekat en pakwe ...cmner dia nk g praktikal ni....msti basah lencun..kalo praktikal dekat kilang ke..kat industri biase xpe..ni mahkamah...dengan baju sesemart sgt..kn ujan..aku p;on send sms kt dia tny....cmne nk g prktikal...dia pon xtau..aku offer la...tok hantr dia....dia ok je...ak xkisah pon..jnji dpt tlg org...pas hntar mk ak g keje...aku terus hntr dia...smpai kt tmpt kje dia lmbt..kol 8.30....kesiannya dia.....aku pon ksian.....gk...fisrt time masuk keje lambt..nasib baik adik2 praktikal ni punch cardkan aku..tq very2 much...hihi...ptg lak balik...aku amek mak....hantr kat uma...tukar bj...n amek en pakwe la...smpai uma..kol 6.30 ptg....pdt jadual aku smlm..tok arini...ak xtau la...xde mood tol nk kje...so x wt kj pon la...hihihi...sbb tu aku citer pasal smlm..kalo arini xtau nk citer pe sbb mmg xwat kj pon..k la..bye

sila comment di bawah :)

Tuesday, 12 June 2012

Bufday aku yg ke 23 thn..

assalamualaikum...
minggu lepas bufday aku,,,, 09 jun 1989...NI la tanggal tarikh aku di lahirkan..
tempat lahir aku kat hospital kuching sarawak..bukan tempat2 kucing besalin au...
tapi name hospital 2 cm 2...hihiihihhh...
epi bufday nurul yg ke 15 tahun..hahahhahaaaa
sedih sikit la tahun ni nyer bufday...mr pakwe aku menyibukkn diri dia ,...nak study..al maklumlah...
org xhabis la belajar...so hari tu aku xwat ape2 pon...just g uma mmbr aku kawin then teman mak aku beli hadiah,,,
aii..xpyh nk brgn sgt la..bkn hadiah tok aku...hadiah abah...yg merupakan hari jadi nya sama degn aku..tahun je lain..
09 jun 1963....sonok dapt hadiah kan...aku pon beli kan abh baju jgk la...huhuhu...tp aku je xde hadiah...
actually mr pakwe nak beli kan aku bear mase bufday aku....tapi aku ni glojoh mintak awl sgt...xrase pon besnye dapt hadiah awl2..sbb bear yg ak name dd 2..da bau air liur basi aku je...mane taknye..mlm2 je aku plok dia...yela pgnti bntal plok la..sbb dia gmok n gebu tok di plokk.....pas 2 aku g uma nenek ...jenguk mak tam n nenek...smpai kol 8.30 baru blik..mklmla nk layan adik spupu aku yg nyk ckp 2..smpai xsdr ari da mlm...habis mase 1 hari aku cuti...besoknye keje mcm biase....aku sorg2 dok mrlangu kat opis 2...sambil reply wish2 kawn kat fb yg wish bufday...isnin lak kak liza bg hadih 3 biji coklat kt aku dan fayrus bg tudung n coklat..tq very2 much yer semua...ok la..kat sini gak aku nk snaraikan org2 yg wish aku.. dlm msg...pada hari gembire aku...sebab makin ari aku rase makin mude dr biaser...hihihi..

xsangka tikus aku minah pon bg kek....hahahaha

kan bagus kalo de someone yg gift kasut kat aku ke..hihihi...

org hebat yg wish bufday saya#
1. Muhamad Mawardi Zainudin - 12.03a.m
2. Prince Awan - 1.09 a.m
3. Ainur(bes bff) - 4.55 a.m
4. Nor Hidayah -10.31 a.m
5. Liezah Gulzz - 8.24p.m

tq atas ucapan anda semua...dan semua yg telah wish kat fb ni...

pnt la merepek..ok la...bye..

sila comment di bawah :)

Friday, 1 June 2012

Dawai....ooo..dawai

haii all bloger/...
lm tol ak xupdate blog aku yg xseberape ni..
xkisahla de org follow ke x an....maklumla..ak bkn artis jauh lagi...org2 terkenal..
by the way xsalah kan nk shre something kat org..
tq yer pade sape2 yg follow...aku..hihi..tperasan sendiri lak...dush!...

ok la arini nk share pasal pengalaman aku pakai brases ni...atoii...sakit wo..
tok pgetahuan ,semalam aku pergi klinik ikat gigi bawah aku...pehh..nasib bek gigi aku tak terkorban..
kalau tak..boleh panggil aku,,si rongak...hihi..

sekarang ni aku ngah menahan kesedapan kedukaan dan kesadisan sakit aku ni...
pedih siot..wawawawawaaaaaa....
rase nk terjun pokok togeh je.....

utk maklmkan korg..aku ni pipi macam kuih apam...tu yg agaknya besi-besi ni bermesra-mesraan dengan pipi aku...

pehhhhh...


opss!! silap..bukan sakit perut...hihi
senyum jela....

ok banyak sgt membebel...sebenarnya kesimpulan citer aku yg dok merapu tahap gaban ni...just nk bagitau kat semua orang...oi!!!!orang2 kampung...org2 blog....org2 alam maya..aku tengah menderite sakit ni..tolongla....hihi/...k nk layan superspontan dulu la...bye..hidup johan..eh! tibe2 lak

sila comment di bawah :)

Wednesday, 23 May 2012

6 sebab beruntungnye wanita mempunyai rahim


1.)Dia bekerja dengan Allah..jadi ‘kilang’manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh..7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya..
2.) Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang…sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya…
3.) Satu lagi berita gembira untuk wanita,sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi,seluruh dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita tu mati sewaktu bersalin, itu dianggapmati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga.
4.) Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya,semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung..
5.) Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang takdir sedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini..
6.) Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita & isteri agar tidak derhaka denganNYA…….
Sumber : my berite

nota: hahaha..mls nk menulis just nak share je...di petik dr my berita...


sila comment di bawah :)

Sunday, 6 May 2012

Bear comel...from dear..

Ai,...

nak story sikit la..semalam...aku dapat bear comel sangat..besar lak tu..
dari my love...sweet sgt..xsangke sayang romantik sgt2...
epi giler...sori ea..sbb terpakse ikut khndak nurul yg cerewet ni...1 melaka pusing2 carik bear...tq yer dear..

ni gambar bear yg yn bernama dd....comel kan..sme cm awk..





sila comment di bawah :)

Sunday, 29 April 2012

hati yang sakit..


Orang kata biar sakit gigi jangan sakit hati,...
Orang jugak cakap kalo sakit mata ada ubat...tapi kalo sakit ati xde ubat..

Saya x sakit ati,...tapi sedih ati...

saper yg nk ubt ati ni......



************************************* ( where i u dear..i need u  )

( Nampaknya..Sendiri jela...yang tenangkan hati yg sedih ni... )





sorry about this,,,,




sila comment di bawah :)

Thursday, 26 April 2012

Aku si gigi besi

Aii All...

tercapai jugak impian aku untuk memasang besi2 yang bertaburan dan agak buruk dalam mulot aku..
Aku pakai braces pada 18 april 2012 yang lepas...
takut jugak mase mula2 buat tu...tuhan je yang tau..

macam2 doa yang aku bace...termasuk doa makan....tersasul2 dalam ati aku..
aii..ingatkan si doktor nak amek kapak ke....pisau ke..untuk belah gigi aku....pas 2 tarik pakai pelayar,,
rupenye tak de la sakit sangat macam yang aku gambarkan..





ni la rupe braces 2..xpayah guna senjata tajam pon...cm pasang besi je...kn senang...rawatan pon xlamer..lbh kurang 1 jam je...tapi doktor aku plak datang lambat...sbb hntar mak dia pergi hospital,,aii..nk buat mcm mne/...2 jam jugak aku menunggu,,,bawak pulak mak bapak aku...lagi la haru sangat...kesian sebab dorg pon kn menunggu....

masa first pakai...peh...satu makanan pon aku xboleh gigit...even mee pun...sedih tol..
mak aku pon masakkn la bubur untuk anak kesayangan dia ni..bukan pe takut perut aku masuk angin...almaklumlah selepas mendapat pengesahan yang aku ni pengidap gastrik...kena la jaga mase makan aku...sakit au kn gastrik ni...pedih je perut,,,tapi xnak ke tandas..

masuk ari ni da 10 ari aku pakai...ok la..da xsakit macam first2...da boleh mkn...tapi bkn yg keras2 la....so selama beberapa tahun ni aku kn ucapkan bye MCDonald....KFC...jimat duit sayang saya bile date nnti..hihihi

nota : gigi sia atas bukan gg sayer.....memang x la nk letak gg sayer yg huduh ni dlm blog..kng semua blogger2 lari....hihi


sila comment di bawah :)

Sunday, 1 April 2012

Blogger yang fofular...

Haii...aku nak story mory sikit blogger yang aku rase sangat fofulars abad ni...
Yang berjaya mendapat ranking pertama bagi aku ialah.......jeng jeng jengggg!! jatuh kepada Raja Petra...OPSS!! hihi xla..xla...gurau je....kena saman lak t..hikhik..Penguguman semula...

1. Blog Irene Marcello

- Dia ni aku xkenal sangat la...first sekali aku kenal dia bila aku bk fb and than aku jumpe gambar dia bertunang kat fb abg dia yang merupakan photographer dan blogger yang terkenal jugak la iaitu Aizul Marcello..Cantikkan...mmg full pakej dia ni...Setahu aku dia ni orang masjid tanah...satu kapal dan kampung ngn aku jugak...tapi aku tak pernak bersua pon...Tahniah irene ...moga terus rajin berbelogger..ramai yang berminat nak tau kisah hidup anda...Hahh  sape yang masih x jadi followers lagi..rajin2 la singgah di blog dia ea... ni aku bagi link ..
http://irinenadia.blogspot.com/

Ok di ranking yang kedua plak.,,,Ak rase abg si Irene ni la.,..Aizul Marcello..


2.
.tak berapa kenal sangat la...mybe bukan sejantina dengan aku kot..hahahaha..jangan mare yer..Aizul ni umur samer dengan aku...golongan muda mudie jugak la...seangkatan lah kite yer...aku suker tengok gambar-gambar yang di ambil oleh aizul ni...santekk2 melaka...opss belaka...Dia ni sangat kaya dalam usia mude...pehh...tabik spring la...kalau de duit lebih tu campak sikit la kat aku ni...huahuaaa..hihi...ni gambarnyer...hah..jangan dok tenun lama2 sgt...sblh dia tu kucing kesayangan dia nama ala2 omputih.. xaara..hihi...aku rase harga kucing dia ni boleh buat hantaran kawin tok aku...huh!...xpela..aku kutip je la kucing2 terbiar kat tepi jalan jela...xmampu mak nak!
saper nak explore blog dia ni link ea..



3. Si comey.. YUYU ZULAIKHA...
-comey kan...ni dia cek nak habaq mai...name di yuyu zulaikha..tinggi kan dia....hihihi...gurau yer yuyu...yuyu ni sebaya ngan aku gak....tapi nampak mude g aku la...hmmm...amek la yuyu..xheran pown...dia ni...aku suka cara penulisan dia...ala2 santai...tergelak jugak kadang2 bace blog dia.....tulisan dia secomel tuan badan ..hihi..aku respek dia ni...peramah sangat..pernah jugak aku hantar kat wall fb dia..igatkan xbalas..
xsia2 ...baru je send da dia reply...hah kantoii...xfokus mase stdy kan..hahaha...

kalo saper yang nak follower si comel ni ni link dia.. http://kupukupukecik.blogspot.com


4. Nisa Kay... si kurus keding...ehh,,,,gurau2..t i plak kn sman...si manis...


hahaha..teringin nak dapat badan cam dia ni..kurus je,,dulu aku pon macam ni jugak...(ala2 memotivasikan diri sendiri)...dia ni bagus..suke sangat menonjolkan diri...kena kritik pedas dekat youtube pon masih gagh berdiri...cayok2..daripada mata kasar aku..blog nisa ni macam blog cara nak jadi stylish la...de gambar cara make up..macam 2 lagi la tutorial yang dia buat,...banyak nyer mase dia kan..huh...cmburu ...




and lastly....ni la blogger paling terok sekali...jeng2...jeng2..jatuh kepada aku..si jambu batu..
hahaha..


- ok la ..ni je aku dapat share kat semue blogger yang sudi baca kemerapukan aku dalam post ni..jangan salah paham lak yer ranking aku ttpkan ni...atas tinjauan aku yang sgt profesional ni..hahaha..saper2 yg der tau blogger2 yang terkenal selain orang2 hebat kat atas sila2 la bgtau yer...ok...bubye..



sila comment di bawah :)

Wednesday, 21 March 2012

''Muffin Coklat'' yum!




Fusssss!!!! da berabuk blog aku ni...lamer gak x update..
nasib baik xbersepah...hihi/...
bukan malas nak update...tp memandangkan kemalasan + kesibukan aku yang melampau ni...
mybbkan blog aku bersawang2 da ni..
hahaha..
hari ni aku nak share kat semua pembaca blooger.. cara nak buat muffin coklat..
maap la aku pon copy paste je kat http://www.myresipi.com
bayak sangat resepi kat dalam ni...malas ngn rajin je...nk tgk dlm website ni..
'Muffin' name pon sedap... rase lom tau lagi...aku ingat nk cube...hihi...mklmlah da bpe lm aku xmasak kek ni...sejak kjadian kek aku wt masak kat bahagian atas je...kat bawah mentah...frust giler di buatnye...hmm..
terus fobia aku...lastly aku tanya kat kawan sekerja aku.... yg de blog cm aku gk edungmancung.blogspot.com. ...br aku tau puncenye nape...
hahaha..rupenyer suhu ketuhar aku terkampau panas...ptt la...asyik xjadi je kek aku...
nasib bek bertanya,,,xla sesat jalan aku di buatnyer..
ok la pada sesiapa yg xpnh mencuba buat muffin ni...jomm la kita try samer2...
ikut je resepi ni...yer
xsusah pon..

Muffin coklat



Muffincoklat
Resepi yg simple. tak payah pukul sehingga kembang. Cuma gaul sehingga sebati

Created on : 23-10-2006


 
2669Share


Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Cara1
     Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cara2
     Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Cara3
     Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Cara4
     Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Cara5
     Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Cara7
     Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Cara8
     Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  8. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

sila comment di bawah :)